Bindarens skala - Vernissage Hanna Norrna

ons12feb17:00ons19:00Bindarens skala - Vernissage Hanna Norrna17:00 - 19:00

Om Evenemanget

Omnikvariatet presenterar stolt utställningen “Bindarens skala” med textilkonstnären Hanna Norrna 12/2-8/3 -2020.

Vernissage: 17.00-19.00 den 12.e februari

“Jag väver för att jag har lärt mig vävens språk och nu kan jag inte tänka utan det. I väven tänker och känner jag i relation till spända och lösa material, och i min kropp finns samma spända och lösa förbindelser, dem mellan rädslan och hängivelsen och mellan oron och övertygelsen. Åtskiljandet är klibbigt, jag hänger och klibbar mig fast vid en idé om skalor och om avstånd mellan väv och verklighet. Avståndet definieras av närheten, så som väven är bunden av trådar som möts och skiljs åt: kan endast bindas om de skiljs, kan endast skiljas om de möts.”

Hanna Norrna är textilkonstnär och baserad i Göteborg. I sitt arbete undersöker hon samhörigheter mellan vävning och mystik, sökandes efter språk som talar om hur hantverk, passion, sårbarhet, kropp och helighet hänger samman och tar plats. Hennes vävande är ett sammanförande och bearbetande av historiska texter och symboler från kvinnliga mystiker, esoteriska grupper och historiker. I vävstolen bryter hon ner begreppen till dess beståndsdelar och sammanfogar dem på nytt. Hanna översätter ord och tecken till system av bindningar och möten mellan metalliska och animaliska material med intentionen att genom vävandet lyfta fram kvinnors arbete och tysta kunskaper, i relation med affektiva, kroppsliga och smutskastade former av mysticism som balanserar på gränsen mellan nödvändighet och besatthet.

På Omnikvariatet visar Hanna Norrna tre verk från 2019: en ny version av ”Förlåten/The veil” (i fönstret) som består av två vävar av silke, koppar, bambu och glas; en trebent skulptur av silke, koppar och stål; samt ”Skälvorna II” som är en väv av silke, koppar, silver, bambu och lin.
Utställningens titel är tagen från ”Artikel XXIX. Bindarens skala” i Giordano Brunos bok ”Om band i allmänhet” som gavs ut på svenska av Eskaton 2019. Den är troligen skriven 1590-1591. I dialog med Bindaren kan verken ses som exempel på skapade band, eller på hur vävens uppbyggnader talar i existentiella dimensioner.

Varmt välkomna!

Tid

(Onsdag) 17:00 - 19:00

Plats

Omnikvariatet

Dragarbrunnsgatan 53

Vi bjuder på kakor (läs mer om kakor). Om du ogillar kakor så kan du stänga av dem.