Daniel Östersjö

tor22okt19:00tor00:00Daniel ÖstersjöEn tonsättning av Stig Dagermans ”Birgitta svit” från 194919:00 - 00:00 TypEvenemang,Musik

Om Evenemanget

Stig Dagermans omtyckta diktcykel ”Birgitta svit”, som först publicerades i tidskriften Prisma 1950, är en existentiell pärla som har mycket att säga om kärlekens skörhet och livets bräckliga villkor. Daniel Östersjö har gjort en tonsättning av de sex dikterna, där sångerna är interfolierade med musikaliska intermezzon och bildar en helhet som är meditativ och tankeväckande. Genremässigt rör sig tonsättningen ledigt mellan jazz och visa och tar ca 45 minuter att framföra.

Stig Dagerman är en fixstjärna på den svenska litterära parnassen, men han är mindre känd för sin poesi – han dog innan han hunnit sammanställa sin första diktsamling. Det inga tidigare inspelningar av ”Birgitta svit”, så detta projekt fyller verkligen ett hål i kulturlivet.

Så här skriver Bengt Söderhäll, ordförande för Stig Dagermansällskapet i en text för konvolutet:
”Daniel Östersjö har melodierat och rytmiserat Stig Dagermans dikt Birgitta svit och därmed byggt en bro mellan släktingarna dikt och musik. Som brobyggare har kompositören och musikern brottats med såväl samfärdselns problem som konstruktionsproblemet och miljöns problem, de problem diktaren Dagerman också brottades med – och såväl diktare som kompositör lyckas ge utsikt över okända vatten. /–/ Och i tonsättningen, artikulerandet, pauseringarna, variationerna, betoningarna – musikens och tonsättarens utforskande som leder till textens och musikens samfärdsel i och över såväl okända som kända vatten.”

Tid

(Torsdag) 19:00 - 00:00

Plats

Omnikvariatet

Dragarbrunnsgatan 53

Arrangeras av

Vi bjuder på kakor (läs mer om kakor). Om du ogillar kakor så kan du stänga av dem.