Matilda Lövgren: Tracing Points of Contact

fre17jan20:00fre22:00Matilda Lövgren: Tracing Points of ContactVernissage for satellitutställning på Omnikvariatet, med livemusik av Klangriket20:00 - 22:00 TypUtställning,Vernissage

Om Evenemanget

Tracing Points of Contact är den första utställningen som Flat Octopus har haft möjlighet att göra i Uppsala sedan vi startade våren 2019. Medan våra tidigare projekt har rört sig i en något experimentell dimension genom att presentera konst i lägenheter, så blir denna utställning ett steg in i den mer traditionella praktiken av att ställa ut konst i ett konstgalleri. Detta betyder dock inte att vi inte bryter ny mark på andra sätt. Uppsala är en stad bestående av sina alldeles egna interna nätverk vilket utgör en utmaning i sig självt. Medan jag arbetade med den här utställningen upptäckte jag hur lite jag egentligen vet om det kreativa arbete som sker i staden idag. Eftersom jag har bott i Uppsala i över tre år och är engagerad i konstvärlden generellt, kanske man tycker att jag borde ha bättre kunskaper om de konstnärer och utställningsrum som omger mig., än vad jag har. Jag insåg dock sakta att det inte bara är jag själv som längtar efter djupare förankring i min lokala konstscen. Andra konstnärer omkring mig, som jag lärt känna genom åren, lyfter konsekvent frågan om att Uppsala är en splittrad konstsfär, med bristande gemensamma forum för mångfaldiga grupper av människor och konstnärer att samlas i. Detta är även en fråga som vi i Flat Octopus intresserar oss för som grupp, och som vi arbetar med i våra olika projekt.

Denna utställning har alltså kommit att få fylla ett flertal funktioner. Den introducerar det konstnärliga arbetet av en ung och ännu relativt oetablerad konstnär till scenen i Uppsala, öppnar upp två kulturella samlingspunkter för en ny publik och förespråkar en strävan mot experimentellt och samverkande arbete inom den lokala konstvärlden. Genom att samarbeta med Kulturhuset Leoparden, ett kulturcentrum för unga, och Omnikvariatet, en plats för konstnärliga uttryck av alla olika former, strävar vi mot att visa nya möjliga vägar för hur konstvärlden i Uppsala och bortom kan verka framöver.

Tracing Points of Contact

I denna utställning med konstnären Matilda Lövgren bjuds besökaren in att ta del av en gränsöverskridande resa mellan skulptur och grafik. Verket “Traces of Points of Contact” har givit inspiration till titeln på utställningen, i vilken fysiska spår (“traces”) och kalkering som konstnärlig metod (“tracing”) är närvarande både på direkta och symboliska plan.

Konstnärens praktik blandar sömlöst skulpturala element och installation med de närmast ikoniska tvådimensionella och illustrativa kvalitéerna hos grafiska tryck. Hennes upptagenhet vid sina material är synlig genom en upplevelse av bevarande, där egenskaperna hos objektens originalform alltid erfars som närvarande på ett eller annat sätt. Konstnärens grafiska verk imiterar formerna och texturerna hos trä, veckat tyg och pappersremsor samtidigt som de placerar dessa i en ny kontext, där de ursprungliga objekten är frånvarande.

Samtidigt som hennes grafiska tryck använder sig av de tredimensionella kännetecknen hos olika objekt, så finns ett distinkt grafiskt uttryck hos konstnärens skulpturala arbeten. Allra mest syns detta i verket “Mesh and Rope”, där vita linjer flätas samman med hönsnät och skapar banor genom den tredimensionella strukturen, tecknande en till synes naturlig väg genom metallens nät. Liksom med hennes nästan abstrakta grafiska verk, kan betraktaren uppleva det som att konstnären här helt enkelt understryker olika karaktärsdrag och egenheter, det som redan ligger vilande i materialet.

Med en strävan mot att utforska skulptur, materialitet och rum fungerar konstnärens bakgrund inom grafik som en stimulerande motpol vilken ger skjuts åt en förståelse för subtila spatiala relationer och uppslag till nya frågor om hur materialet till hands ska behandlas. Trots deras dämpade färger och mjuka bildvärldar dominerar verken rummet och upptar utrymmet med sina transdimensionella kvalitéer.
Genom försiktigt ingripande låter konstnären de olika materialen mötas skenbart på sina egna villkor. De lämnar spår på varandra och skissar därmed nya visioner av materialitet och form.

Paulina Granat, curator
_____________________________________________________

Om konstnären

Matilda Lövgren (f. 1994) är en svensk konstnär baserad i Amsterdam, Nederländerna. Hennes konstnärliga praktik handlar om att utforska kvalitéerna och egenskaperna hos skulptur, materialitet och rum. Hon studerar för närvarande vid Gerrit Rietveld Academie för konst och design i Amsterdam och är tidigare utbildad i grafik och konst vid Grafikskolan i Stockholm samt Konstskolan Idun Lovén.

Matilda har tidigare ställt ut på Stockholm Fringe Festival (2018, 2019) samt på Råmaterial med utställningen “Och med ens är det något som skiftar i luften” (2019).

matildalovgren.wordpress.com

Tid

(Fredag) 20:00 - 22:00

Plats

Omnikvariatet

Dragarbrunnsgatan 53

Vi bjuder på kakor (läs mer om kakor). Om du ogillar kakor så kan du stänga av dem.