Perspektid - Uppsala fotofestival 2015

tor24sep(sep 24)17:00sön27(sep 27)17:00Perspektid - Uppsala fotofestival 2015Vernissage och utställning med fotograf Tommy Alshammar17:00 - 17:00 (27) TypEvenemang,Utställning

Om Evenemanget

Vernissage och Utställning på Omnikvariatet: PERSPEKTID

Fotografen Tommy Alshammar är fascinerad av hur kort livet är och hur sällan vi reflekterar över detta. Hans tankar om livet och döden, om åldrandet och om livet självt porträtteras i tre separata bildserier. Utställningen är en del av Uppsala fotofestival 2015

I Uppsala finns ett utbrett intresse för fotografi. Det finns många utövare inom konstformen; yrkesfotografer, amatörer, frilansare, studenter, med mera. I länet finns flera utbildningsprogram på gymnasienivå och högskola, många fotoföreningar, studieförbund som ger kurser i foto, samt gallerier och museer som visar fotografisk konst. Det är dessutom något som de allra flesta människor utövar i någon form och har känslor inför.

Därför startades Uppsala Fotofestival, för att skapa en plattform för fotografi i Uppsala, en möjlighet till utveckling och inspiration, samarbete och synlighet för både fotografer och fotointresserade.

På fyra år har Uppsala Fotofestival vuxit till ett internationellt evenemang med ett digert program i fyra ben; utställningar, föreläsningar, workshops och tävlingar. Sedan 2012 har festivalen alltid ett tema, vilket var Rörelse 2012, och Känslor 2013.

År 2015 har festivalen tema SELF.
Idén bakom årets tema är att väcka tankar kring vår nutid och vårt bekräftelsebehov med ett allt intensivare porträtterande av oss själva i till exempel sociala medier. Men temat rymmer också fler tolkningar av hur vi ser på oss själv, och tankar om bland annat åldrande, inre känslor och livsuppfattningar.

Den senaste festivalen drog 10 000 besökare, och festivalen hade utställningar i bland annat Domkyrkan, Ungdomens Hus, Åhuset, Slottskällan, Uppsala Art Lab Kungsgatan, Galleri London, Uppsala Fotografiska Galleri, Fredens Hus i Uppsala slott, med flera. Festivalen gästades av den framgångsrika bildjournalisten Paul Hansen, som just vunnit det prestigefyllda priset Årets Bild (World Press Photo).

Drygt 80 fotografer från åtta länder ställde ut, exempelvis bildjournalistikprofessorn tillika flerfaldigt prisbelönta fotografen John Kimmich, Uppsalafotografer som Johannes Rosseau och Luciano Escanilla samt den grekiska gruppen Template Life som experimenterat fram 13 olika känsloyttringar.

För att festivalen ska kunna fortsätta drivas med hög kvalitet och med ett spännande innehåll har föreningens medlemmar röstat för förslaget att festivalen blir en biennal, dvs äger rum varannat år.

Tid

24 (Torsdag) 17:00 - 27 (Söndag) 17:00

Plats

Omnikvariatet

Dragarbrunnsgatan 53

Arrangeras av

Vi bjuder på kakor (läs mer om kakor). Om du ogillar kakor så kan du stänga av dem.