Stora Saker och Mattias Risberg+ Hemlig gäst

tor18nov19:00tor21:00Stora Saker och Mattias Risberg+ Hemlig gäst19:00 - 21:00 TypMusik

Om Evenemanget

OM STORA SAKER

En liten ensemble med stora uttryck som redan från börjanförtrollat sin publik. Tre multiartister som alla trakterar enmångfald instrument från olika världsdelar och traditioner. Instrumenten och kombinationen och sättet att använda dem på är underbart udda och nyskapande. Musiken klingar mustigt och kärvt och framförs med nyfikenhet. Suggestiv folkmusik, uttrycksfull världsmusik och galna improvisationer i lyhört spel. Det nordiska vemodet blandas med lekfullt afrikanska rytmer och klanger. Musiken är skapad avmedlemmarna.

Stora Saker har spelat konserter på musikscener, musikfestivaler och i kyrkor. Detta är en musikgrupp i ständig utveckling som söker nya uttrycksformer och samarbeten. 2019 spelade de in en timmes musik till filmfotograf Peter Östlunds film Add yourself #2. Detta blev så uppskattat så året därpå fick de uppdraget attspela in ytterligare en timmes musik till Peter Östlunds nästa film Add yourself #3. Nu i samarbete med den välkände pianisten Anders Widmark.
Under 2020-2021 har musikgruppen komponerat och spelat in enny skiva som det blir release på under året. Smakprov i länkarna nedan.

MEDLEMMARNA
Celso Paco -slagverk, timbila, balafon, kalimba, mbira, xitende, sång med mera. En kärleksfull publikmagnet och lyhörd multiinstrumentalist, dansare och berättare upplärd i de gamla musikaliska traditionerna från Maputo i Mozambique sedan 9 års ålder. Han har också inspirerats av musik från grannländer som Sydafrika och Zimbabwe. Celso kom till Sverige första gången på
åttiotalet och fascinerades av den svenska folkmusikscenens starka traditioner. Efter flera turnéer i Sverige och Europa är han nu bosatt i Uppsala. Celso har varit bandledare och musikalisk chef i många musik-, dans-och teatergrupper som turnerat i Skandinavien, Afrika, Europa, Nordamerika och Australien sedan 1987. Hans första skiva spelades in av Peter Gabriel. Han har sedan delat scen med internationellt kända artister som Youssou Ndour, Remmy Ongala och Wayne Shorter och spelat med många kända svenska artister bland annat Ale Möller, Peter Botén och Jonas Knutsson.

Charlotte Magnusson – bastvärflöjt, flöjter från hela världen och sång. Uttrycksfull musiker som spelar och sjunger med både klös och känslighet på sin stora samling flöjter. Hon har samarbetat
med ett stort antal artister, bl a den legendariske gitarristen Coste Apetrea, den indiske sångaren Ananda Das Baul, och den chilenske gitarristen Roberto Aran. Charlotte har sina rötter i svensk och norsk folkmusik och improvisation.

Peter Frykholm –kontrabas, viola da gamba och oud. En spännande basist med stor spännvidd som spelar både virtuost melodispel med stråke, stadiga grooves och nyskapade klanger och ljud. När basen inte räcker till plockar han fram en viola da gamba eller oud. Han har spelat på allt från jazzklubbar och folkmusikscener till Folkoperan i Stockholm och Uppsala stadsteater.

Både Charlotte och Peter har varit medlemmar i världsmusikgruppen Syster Fritz, i över tio år, som framträtt i radio, tv, gjort ett flertal omskrivna CD:s och turnerat både i Sverige och utomlands. Alla medlemmarna är utbildade vid Kungliga Musikhögskolan iStockholm

Pianisten och kompositören Mattias Risberg leder sitt band ”Mining” och spelar i ett otal andra konstellationer med div musiker från jazz/impro-sfären. Han hyser en förkärlek för gamla själfulla klaviaturinstrument som han gärna korsbefruktar; mellotron, kyrkorgel, analoga synthar, klavikord etc. Om sitt musikskapande säger han bl.a:

”The way to the ”birth” of music looks different from time to another; improvising, paper’n pen, studio work, experiments, journeys, meetings, food cooking, life…

Tid

(Torsdag) 19:00 - 21:00

Plats

Omnikvariatet

Dragarbrunnsgatan 53

Vi bjuder på kakor (läs mer om kakor). Om du ogillar kakor så kan du stänga av dem.